top of page

Falkirk-gebied

De Kelpies 

De Kelpies zijn op 8 juli 2015 officieel geopend door HKH Prinses Anne.

Een kelpie is een vormveranderende watergeest die de vorm aanneemt van een paard dat zich in meren en poelen bevindt.

De Kelpies zijn het grootste paar paardensculpturen ter wereld en staan in het Helix Park,

waar de nieuwe uitbreiding van het Forth and Clyde Canal zich bevindt.

Op een hoogte van 30 meter een gedenkteken voor de paarden van Schotland die het land bewerkten en schuiten langs de kanalen trokken.

Het Kelpies & Helix-park

Kelpies Falkirk Scotland Attractions
kelpie and Helix Park Falkirk Scotland

Het Falkirk-wiel

Het Falkirk Wheel is de enige volledig roterende scheepslift ter wereld en voegt zich bij de

Forth and Clyde Canal (gebouwd in 1790 is circa 57 kilometer lang) en The Union Canal (gebouwd in 1822 is circa 51 kilometer lang),

ter vervanging van de trap van 11 sluizen die in 1933 werden ontmanteld. Het Falkirk Wheel werd in 2002 geopend

door Hare Majesteit, Koningin Elizabeth II en op een hoogte van 115 voet (35 meter).

Het bekken van het Union Canal ligt bij Fountain Quay in Edinburgh en eindigt in Grangemouth, waar het Falkirk Wheel staat,

en voegt zich bij het Forth & Clyde-kanaal dat eindigt bij de rivier de Clyde bij Bowling in Glasgow.

Er is een verkeersvrije fietsroute 754 van Edinburgh naar Glasgow die de grachten volgt.

Falkirk Wheel Barge Lift Scotland
Falkirk Wheel where the barges come off at the Forth and Clyde Canal

Romeinse muur van Antonine

Dateert uit circa 143 na Chr.

Ruw kasteel Romeins fort

Op de Antonine Wall ongeveer 2 km ten zuidoosten van Bonnybridge bij Tamfourhill. 

 

Kinneil (Paleis) Huis
De Lands of Kinneil Estate zou zijn toegekend aan de eerste van de Hamilton's

na de slag bij Bannockburn (1314) door Robert the Bruce. 

Het oorspronkelijke Torenhuis werd omstreeks 1550 gebouwd. Het werd later opgeblazen. In het begin van de 17e eeuw werd het herbouwd en uitgebreid in 1677. Het huis stond leeg vanaf 1822 en is een ruïne geworden. 

Kinneil-museum

Gratis toegang

Kinneil Museum is te vinden op het Kinneil Estate, gehuisvest in de oude stallen.

Het museum heeft een tentoonstelling over de geschiedenis van Bo'ness gebouwd op een Romeins dorp. The Gallery vertelt het verhaal van het Kinneil Estate en de familie. Het landgoed maakt deel uit van de Antonine Wall World Heritage Site, onderdeel van de Joh Muir Way en overblijfselen van het middeleeuwse dorp Kinneil.

Bo'ness en Kinneil Railway

en stoomlocomotiefreizen

Geniet van 70 minuten op de stoomtrein over een terugreis van 10 mijl langs

de Firth of Forth Estuary van Bo'ness naar Manuel, met een stop van 10 minuten in Manuel.

Er is een buffet in de trein en op de meeste zaterdag- en zondagmiddagen wordt afternoon tea geserveerd. De trein is gebruikt in films en de Outlander-serie. Er is ook Thomas de Stoomlocomotieftrein en een treinreis met de Kerstman.

Bo'ness and Kinneil Railway Platform.JPG

Spoorwegmuseum Bo'ness en Kinneil

Het grootste spoorwegmuseum van Schotland, gelegen in Bo'ness, is een must voor trein- en treinliefhebbers.

Het Spoorwegmuseum heeft veel historische locomotieven, rijtuigen en wagons, modeltreinen. Het heeft ook displays en foto's van de spoorwegen in Schotland.

Falkirk Steeple Heritage Centre

De huidige toren is de derde toren, de eerste werd gebouwd rond 1590  een nieuwe Tolbooth en gevangenis werden gebouwd in 1663 en gesloopt in 1803. De huidige toren werd voltooid in 1814 en is meer dan 43 meter hoog. 
Het Erfgoedcentrum vertelt het verhaal van het gebied van de afgelopen 400 jaar. Ook in het erfgoedcentrum staat de klok die in 1697 werd gemaakt. Volg de rondleiding door het centrum

 
Dunmore Ananas

De "Dunmore Pineapple" werd in 1761 gebouwd als zomerhuis voor zijn vrouw, met uitzicht op de ommuurde tuinen.

  De ananas is circa 14 meter hoog. De Pineapple werd in 1777 aan het pand toegevoegd nadat John Murray, de 4e graaf van Dunmore, terugkeerde uit Virginia in de zomer van 1776, waar hij de laatste Britse gouverneur van de kolonie was.

Het is voor het publiek toegankelijk via de National Trust for Scotland en is te vinden in Dunmore Park Airth Schotland.

Dunmore Pineapple Falkirk Area Scotland

Callendar Huis

Callender House en het terrein waren in het bezit van de familie Callendar rond 1240  het veranderde toen van eigenaar in 1346 in de familie Livingstone, in 1783 werd William Forbes eigenaar en de afstammeling is vandaag nog steeds eigenaar.

 

Het torenhuis is het oudste deel van wat nu lijkt op een Frans kasteel. Door de eeuwen heen is het uitgebreid en gemoderniseerd. Het huidige uiterlijk kreeg het pand omstreeks 1870. Het uitgestrekte terrein  en heeft veel dingen te zien, waaronder een vijver en een ijshuis.

Titanic Honor & Glory Museum
Grangemouth

BATTLE OF BANNOCKBURN

The Battle of Bannockburn fought in 1314 between the Scottish Army led by Robert the Bruce and the English Army led by King Edward II. This was the victory that gave Scotland independence which lasted until 1707. On 1 May 1707 Scotland joined a political union with England and Northern Ireland and Wales to create the United Kingdom of Great Britain.

Robert the Bruce Bannockburn

The Rotunda

and Flag Pole  Bannockburn

The rotunda was built to commemorate the 650th anniversary of the battle of Bannockburn in 1964. The flag pole was place where Robert the Bruce raised his standard and a

commemorative pole was first erected here in 1870.

Bannockburn Memorial Roundal

Borestone Location Bannockburn

Written in the circle the words

Location of the Borestone where by tradition

Robert Bruce raised his standard in 1314.

Bore stone position @ Bannockburn

Battle of Bannockburn Battle Ground

BANNOCKBURN BATTLE SITE

 

KING ROBERT ASSEMBLED HIS ARMY HERE TO GUARD THE

POINT WHERE THE ROMAN ROAD ENTERED THE NEW PARK.

 

CARTHROPES WERE SET IN NUMEROUS PITS ON BOTH

SIDES OF THE ROMAN ROAD ALONG THE BANNOCKBURN.

 

THE ENGLISH CAVALRY ARRIVED AT THE FORD ON SUNDAY

23 JUNE 1314. BRUCE KILLED DE BOHUN NEARBY.

 

THE SCOTS FORCED THE CAVALRY BACK OVER THE BANNOCK BURN MAKING

IT IMPOSSIBLE FOR EDWARD II TO REACH STIRLING CASTLE BY THE NEW PARK

BattleGround @ Bannockburn

Battle of Bannockburn Cairn

BATTLE OF BANNOCKBURN

  FOR GOD AND ST ANDREW

______________________

ROBERT THE BRUCE

KING OF SCOTS

PLANTED HIS STANDARD

NEAR THIS SPOT

WHEN THE

SCOTTISH PATRIOTS

UNDER HIS COMMAND

VANQUISHED THE ARMY OF

EDWARD II OF ENGLAND AT

THE BATTLE OF

BANNOCKBURN

24TH JUNE - 1314

 

"WE FIGHT NOT FOR GLORY NOR FOR

WEALTH, NOR HONOUR BUT ONLY AND ALONE

WE FIGHT FOR FREEDOM WHICH NO

GOOD MAN SURRENDERS BUT WITH HIS LIFE."

Battle of Bannockburn Cairn
bottom of page