top of page

Midlothian

Attracties

Midlothian ligt ook op de grens van Edinburgh en heeft veel bezienswaardigheden.

Kastelen Herenhuizen Musea en plattelandsparken.

 

Dalhousie-kasteel,  Kasteel Oxenfoord

Borthwick-kasteel,  Kasteel Crichton

  Dalkeith Palace, Newbattle Abbey

Kasteel van Melville  en Arnistonhuis.  

Rosslyn-kapel, Roslin Castle

Nationaal Mijnmuseum

Corn Exchange Museum  

  Vogrie House en Country Park,  

Dalkeith Country Park  

Dalkeith-museum, Sint-Nicolaaskerk

 

Dalkeith Tolbooth, Stewarts Brewery

Watertorenhuis  

Robert Burns-fontein

Cousland Smiddy,  Kasteelruïnes van Cousland

Temple Village Midlothian  

Penicuik Huis,  Pentland Hills  

Bilston Glen Miners Memorial

Canter door Andy Scott Bush Estate

Dryden-toren,  Hillend skipiste

Midlothische activiteiten waaronder

Het hele jaar door

Skiën en snowboarden

Zorbing, Golf, Valkerij, Segway, Miniatuurspoorweg 

Fietsen, Paardrijden, 

Avonturenpark Fort George

Dalkeith Tolbooth, Stewarts Brewery  Watertorenhuis  

Robert Burns-fontein  Cousland Smiddy,  Kasteelruïnes van Cousland

Temple Village Midlothian  Penicuik House, Pentland Hills Dryden Tower

Bilston Glen Miners Memorial  Canter door Andy Scott Bush Estate   Hillend skipiste

DALHOUSIE KASTEEL

De familie Ramsay (de Ramesie) van het kasteel van Dalhousie (Dalwolsie) Zijn eigenaar van het kasteel en de landerijen sinds ze in 1140 met David I uit Huntingdon kwamen. Er zijn aanwijzingen dat het kasteel voor het eerst werd gebouwd rond 1230. De familie Ramsay is in verband gebracht met vele beroemde keren, tijdens de Slag bij Bannockburn 1314, de ondertekening van de verklaring van Arbroath 1320, het beleg van Dunbar in 1338, de Slag bij Flodden Field 1513 en de Gowrie-samenzwering van 1600, werd Dalhousie Castle verkocht door de Ramsay's in 1972 en is sindsdien een hotel. Veel van de originele delen van het kasteel zijn nog steeds aanwezig en het is een unieke plek om te verblijven of een bruiloft te houden.

Dalhousie Castle Midlothian

DALHOUSIE Birds of Prey

A truly unique experience that is available at Dalhousie Castle is the Falconry area where there are many birds of prey. Kestrels, Owls, Hawks and Eagles. Have one fly to your gloved hand something that is unforgettable.  

Birds of Prey Dalhousie

VOGRIE HUIS en LANDPARK

Het originele Vogrie-huis werd omstreeks 1870 gebouwd door James Dewar, de whiskydistilleerder en in 1980 geopend als een landpark. Vogrie House zou, zoals veel oude herenhuizen en kasteel, spookachtig zijn. Sinds het begin van de 15e eeuw, toen de familie Menzies eigenaar was, staat er een pand op het terrein. 

Een werkelijk schitterend gebied om een dagje uit te zijn. Er is een avonturenspeeltuin en peuterspeelpark, een miniatuurtrein, begeleide natuurwandelingen, café, vele landpaden om te wandelen, fietsen of paardrijden.

VOGRIE LANDPARK

Vogrie Park Midlothian Giants-stoelen

Vogrie Park Midlothian Gigantische Fiets

Vogrie Park Midlothian Vogrie House

Vogrie House golfbaan.

Vogrie Segway-avonturenpad

Vogrie House Midlothian,
Children's Play Area and adventure park
Children's Play Area and adventure park

CRICHTON KASTEEL

Crichton Castle werd rond 1260 gebouwd door Thomas de Crichton (Thomas de Kreitton). Het kasteel staat er nog steeds, of het nu een ruïne is. De familie Crichton had een van de eerste baronieën die in de buurt van Edinburgh werd gevormd uit het land van Kreitton en wordt vermeld in oorkonden van het begin van de 12e eeuw.

Crichton Castle Midlothian

BORTHWICK KASTEEL

Borthwick Castle, is een van de best bewaarde torenhuizen in Schotland.  Gebouwd rond 1430 door Sir William de Borthwick. Het werd gebouwd op de vorige de Mote van Locherwart. Gebouwd in de 13e eeuw door de Locherwart.

Borthwick Castle Midlothian

ARNISTON HUIS

George Dundas, 16th Laird of Dundas Castle, en zijn vrouw Katherine kochten het land in 1571 voor hun zoon James. Op het land stond destijds een Torenhuis. Het herenhuis dat vandaag te zien is, is ontworpen door William Adam. Het enige deel van de oude toren dat overblijft is de Oak Room. Het duurde bijna 10 jaar voordat het herenhuis rond 1730 voltooid was en er wordt gezegd dat het "een van de belangrijkste Georgische landhuizen in Schotland" is. 

James Dundas werd geboren in 1570 en volgde zijn opleiding aan de St. Andrew's University. Hij stierf in 1628 en wordt begraven in de sacristie Borthwick Church. Zijn zoon Sir James Dundas werd 1st Lord of Arniston 1620 - 1679 zijn zoon Robert Dundas 2nd Lord Arniston 1650 – 1726, Robert Dundas 3rd Lord Arniston, 1685 – 1783, Henry Dundas geboren 1742 1st Burggraaf Melville 18e kind van 19 tot Robert Dundas 3rd Lord Arniston stiefbroer van Robert Dundas 4e Lord Arniston. Henry Dundas zou de machtigste persoon in Groot-Brittannië worden. Hij stierf in zijn bed in Melville Castle 29 mei 1811 en werd begraven in Lasswade Parish kerk. Robert Dundas 4de Lord Arniston, 1713 – 1787, Robert Dundas 5de Lord Arniston

(6 juni 1758 overleden 17 juni 1819). De titel bleef als Baronet van 1898 tot de dood van de laatste mannelijke erfgenaam, Thomas Calderwood Dundas, die stierf in 1970 toen de titel stierf. De huidige eigenaar Althea Dundas-Bekker.

Arniston House Midlothian

NEWBATTLE ABDIJ en TUINEN

Newbattle Abbey een cisterciënzer klooster werd in 1140 gesticht door koning David I. Newbattle Abbey was ook de plaats waar een raad van edelen in 1320 bijeenkwam en een perkament (brief) aan paus Johannes XXII opstelde waarin hij hem vroeg de onafhankelijkheid van Schotland als land te erkennen en Robert de Bruce als de wettige koning. (De brief was, De verklaring van Arbroath). Mark Kerr maakte van de oude abdij een familiehuis nadat hij het in 1560 van de monnik had overgenomen. De familie Kerr was een belangrijke en invloedrijke familie in Schotland en werd de graven van Lothian en in 1701 de markies van Lothian.

Het was in de familie Kerr tot de jaren 1930, toen Newbattle Abbey werd veranderd in een residentiële universiteit voor volwassenen.

In 1937 werd het geschonken aan de bevolking van Schotland.

Newbattle Abbey Midlothian

ST-NICHOLAS KERK en Kluis

Sir James Douglas, 1st Graaf van Morton, en zijn vrouw prinses Joanna, dochter van James I zijn de beeltenissen op het graf naast de deur naar de Buccleuch Burial Vault. Kijk omhoog naar de waterspuwers op de kerkmuren.

St Nicholas Church  Ruins and Vaults
St Nicholas Church Gargoyle Midlothian
(The Black Douglas) and wife

Kasteel van Melville 

Melville Castle genoemd naar de eerste eigenaar Galfrid De Melville rond 1150. Melville Castle zou ook een tijdlang eigendom zijn geweest van David Rizzio en Mary Queen of Scots die vaak werd bezocht. Andere Royals die het kasteel hebben bezocht, zijn George IV in 1828 en in 1842 bezocht koningin Victoria Melville Castle tijdens haar rondreis door Schotland. 

Er wordt gezegd dat er bij vele gelegenheden een geest is gezien en men denkt dat het Queen Mary is die op zoek is naar David Rizzio. 

Melville Castle is te vinden aan de oostkant van Gilmerton Road bij Melville Gate op de weg naar Dalkeith.

Het familiewapen van Dundas dat te zien is boven de hoofdingang van Melville Castle

 

 

HET MOTTO OP HET FAMILIE CREST

ONDER HET SCHILD

(VERTALING)

    QUOD POTUI PERFECI 

(IK HEB GEDAAN WAT IK KON NAAR HET BESTE VAN MIJN MOGELIJKHEID)

GESCHREVEN BOVEN HET HOOFD VAN DE LEEUW

(VERTALING)

ESSAYEZ

(BLIJF PROBEREN)

Melville Castle Coat of Arms Midlothian
Melville Castle Midlothian

DALKEITH PALEIS DALKEITH

Oorspronkelijke eigenaren waren de Grahams Lord William de Graham, van Abercorn en Dalkeith was de eerste van de Graham-familie die in Dalkeith woonde, waar hij stierf in 1139. Het kasteel werd in 1547 verwoest door een Engels leger. Het werd toen het bolwerk van de familie Douglas. Het werd uiteindelijk rond 1640 verkocht aan de familie Buccleuch. James Douglas, 4e graaf van Morton, die in 1572 de regenten van Schotland werd, regeerde over Schotland namens het zoontje van James VI van Mary Queen of Scots. Er zijn veel bewoners geweest van wat omstreeks 1700 werd omgedoopt tot Dalkeith Castle. Niet minder dan in 1650 maakte de commandant van Oliver Cromwell, generaal Monk, de gouverneur van Cromwell in Schotland Dalkeith Palace tot zijn hoofdkwartier. De graaf van Morton werd in 1581 in Edinburgh geëxecuteerd op de Maiden, een guillotine die aan de voet van de Canongate stond en die naar verluidt uit Engeland was meegebracht. De hertog van Buccleuch is nog steeds de eigenaar van het landgoed.

Dalkeith Palace Midlothian

The Orangery at Dalkeith Palace was built circa 1830 at the time it was the state of the art Orangery with under-floor heating and it provided fresh fruit for the Palace.

Dalkeith Palace Orangery

WATER TOWER HOUSE
The Water Tower was constructed for the Edinburgh Water Company in 1879. It is an octagonal polychrome brick water tower it was no longer required and was left empty form around 1946. Gerry Goldwyre and his wife purchased the Water Tower and converted it into a home. In 1994 Gerry won MasterChef. 

Dalkeith Water Tower

DALKEITH MASWISSELING / MUSEUM

De Dalkeith Corn Exchange werd gebouwd in 1854 en was de grootste graanmarkt in Schotland. De Corn Exchange was ook de plaats waar zowel Gladstone als Churchhill toespraken hielden, het werd later een balzaal waar tot 800 mensen de hele nacht konden dansen. Het herbergt nu het museum voor Dalkeith, beheerd door de Dalkeith History Society. De openbare ingang van het museum bevindt zich in St Andrew Street, aan de achterkant van het gebouw.

Dalkeith Corn Exchange Midlothian

DALKEITH TOLBOOTH
The last Man Hung in Dalkeith was William Thomson on March 1, 1827. Sentenced to hang for highway robbery a large crowd gathered in front of the Tolbooth see the hanging which lasted circa 45 minutes. Leaving William Thomson Hanging for around 30 minutes to ensure he was dead. The last hanging in Scotland took place in Aberdeen in 1963 a Henry John Burnett. 

Dalkeith Tolbooth Midlothian
Last Hanging in Dalkeith

ROBERT BURNS FOUNTAIN 

The Burns Memorial Drinking Fountain was commissioned in 1896 by the Dalkeith Burns Club to mark the centenary of the death of Robert Burns and was paid for by the residents of Dalkeith. It was erected in Dalkeith’s High Street in 1899 and moved locations on several occasions but has now been returned to the High Street. 

The structure has four columns with a domed canopy. Known locally as the “Burns Monument”, it was not in fact installed until 1899 and, for many years after, was one of the main focal points in Dalkeith High Street.

Dalkeith Burns Memorial Drinking Fountain.JPG
Burns Drinking Fountain Plaque

ROSLIN KASTEEL

​ Roslin Castle ligt op slechts 200 meter van Rosslyn Chapel, het kasteel is vergeten, maar is zeker een bezoek waard​ nu een gedeeltelijke ruïne het werd oorspronkelijk gebouwd rond 1300 en heeft een zeer turbulente geschiedenis gehad. Er zijn verhalen over geesten te paard en een hond die door de bossen rond het kasteel sluipt.

SINCLAIR'S

Henry Sinclair werd geboren in Roslin Castle in 1345 en er wordt beweerd dat hij in 1398 naar landen ten westen van de grote oceaan reisde, waardoor hij de eerste was die Amerika ontdekte. Henry Sinclair was Lord of Shetland, 1st Earl of Orkney, Baron of Roslin en Grootmeester Tempeliers. De familie Sinclair was wereldreiziger en vocht wereldwijd in veldslagen. Toen Henry Sinclair en zijn mannen in Amerika waren, stierf een van de partij Sir James Gunn en er werd een grafsteen uitgehouwen en in zijn geheugen geplaatst. Deze steen staat nu nog steeds bekend als Prospect Hill, gelegen in Westford, Massachusetts. Dit staat bekend als de Westford Knight.

Roslin Castle Midlothian

COUSLAND SMIDDY

De Cousland Smiddy (Smeden) op deze site sinds circa 1700 bevestigden een butt 'n' ben circa 1735 een kleine plaats om te wonen.  Een latere smederij rond 1820 en een nieuwe werkplaats rond 1940.

Cousland Smithy Midlothian

ROSSLYN KAPEL

De graaf en gravin van Rosslyn zijn de huidige eigenaren van de Rosslyn-kapel die in 1446 door hun nakomelingen werd gesticht. Het is onder de aandacht van de wereld gebracht door het boek en de film The Da Vinci Code. Bezoek de kapel en het terrein en volg de rondleiding die je alles zal vertellen over de Rosslyn-kapel.

Rosslyn Chapel Midlothian

Old Rosslyn Inn

Next to Rosslyn Chapel was a resting place for travellers

There has been many notable travellers stayed the night including

Edward VII, Robert Burns, Walter Scott, William Wordsworth and his wife, Alexander Naysmith and Dr Johnson and James Boswell

Old Rosslyn Inn
Old Rosslyn Inn Plaque

NATIONAAL MUSEUM SCHOTLAND

Het National Coal Mining Museum werd geopend in 1984. De Lady Victoria Colliery werd voor het eerst gedolven in 1895.

Het sloot de productie in 1981. De Lady Victoria Colliery is de best bewaarde Victoriaanse kolenmijn in Europa en een plek om te zien wat mensen moesten doorstaan om kolen bij de mensen thuis te brengen.

Scottish National Mining Museum.

DRYDEN TOREN

Staat op de top van een heuvel die uitzicht biedt tot aan de Forth Estuary. Dryden Tower gebouwd omstreeks 1850 door de eigenaren van Dryden House (Gesloopt) was voor het bekijken van hun land en scheepvaart die op en neer de Firth of Forth bewoog.

Dryden Tower Midlothian

TEMPLE VILLAGE MIDLOTHIAN

The historic village of Temple, headquarters in Scotland of the Knights Templar from 1153 to circa 1310. The old Kirk is built prior to 1153. The village was originally known as Balantrodoch before 1570. It is known that King David I of Scotland, granted the manor and chapel of Balantrodoch to the Order of the Knights Templar in 1153. Old gravestones showing carved symbols of skull and crossbones, associated with death and the Knights Templar.  Others gravestone carvings, the trowel and egg timer, and the symbol of the compass and set square are associate with the Freemasons

THE NEWBATTLE VIADUCT | LOTHIANBRIDGE
The Lothian Bridge has 23 arches which spans the River Esk. The Lothian Bridge Viaduct was built to join collieries in 1847 and carried the rail line from Edinburgh to Carlisle before closing in 1972. It is now being used for the Border railway linking Edinburgh with the Scottish Borders.

BOY ON A PIT PONY
The sculpture of a horse with a small boy on its back and a miner leading the Pit Pony in memory of all the miners that worked in the pits from childhood. 

Loanhead Boy on o Pit Pony

OXENFOORD KASTEEL

Het oorspronkelijke Tower House werd in 1799 geërfd door Lady Dalrymple. Robert Adam ontwierp destijds een groter herenhuis met daarin het Tower House.  Het torenhuis gebouwd in de 12e eeuw. Het pand was eigendom van de Dalrymple's of Stair in 1760. Het werd meer dan 50 jaar gebruikt als een privé-kostschool voor meisjes en werd in 1984 gesloten. Het is nu een privéwoning van de familie Dalrymple. Het kasteel kan geboekt worden voor Private & Corporate Events en Bruiloften.

Oxenfoord Castle Midlothian
Bilston Glen Miners Memorial

BILSTON GLEN MINERS MEMORIAL
Bilston Glen was a monster of coal mining, which began in the area circa 1685.  At its height of production there was circa 2000 workers with up to a million tons of coal per year. 
The memorial in the centre of Loanhead is to the miners who died in the production of coal.

Loanhead Industrial Memorial

Midlothische activiteiten waaronder

Het hele jaar door

Skiën en snowboarden

Zorbing, Golf, Valkerij, Segway, Miniatuurspoorweg 

Fietsen, Paardrijden, 

Avonturenpark Fort George

ER ZIJN MEER FOTO'S VAN MIDLOTHIAN OP ALLES OVER SCHOTLAND LINK HIERONDER

PENICUIK HOUSE
The Grounds of Penicuik House were in the same family for over 300 years. The Barony of Penicuik was acquired by John Clerk in 1654. The first house being Newbigging House which was demolished in 1761 and the present house Penicuik House was built.  The house was extended with two large wings in 1857. Sadly a fire left the house as a ruin on the 16 June 1899. The only option was to convert the Stables to a new house in 1900. Penicuik House Preservation Trust (PHPT) has now restored the original Penicuik House that was burnt down in 1899 to its external magnificence. 

bottom of page